Positioner jag haft

 
  

 
     
 

Redaktör, mentor & grafisk formgivare, Bombadil Publishing AB, Gyttorp, Sverige

Jag flyttade till Sverige från Storbritannien 2009 när jag blev inbjuden till ett ambitiöst nystartat företag, Bombadil Publishing. Bombadil utformades som ett bokförlag där ungdomar skrev för andra ungdomar, där unga människor (i huvudsak upp till en ålder av 26 år) kunde publicera sina arbeten på konventionellt sätt för att de sen skulle kunna säljas genom bokhandlare och andra traditionella försäljningsställen.

Inledningsvis var jag mentor och redaktör, men allt eftersom företaget expanderade till att omfatta fler länder och ett andra språk (spanska kom in tillsammans med svenska och engelska). Min position utvecklades till att bli mer kreativt, när någon i företaget behövde lite illustrationer, ett bokomslag utformat, en kopia eller ett nytt koncept, då föll den uppgiften på mig.

Ett av mina mest framgångsrika projekt var Bombadil shorts(kort) projekt som jag utvecklade och varumärkte från en orginal idé på baksidan av ett kuvert. Dessa egendomliga, ovanliga och underfundiga videor (var och en under två minuter) gav företaget en omedelbar uppmärksamhet i den online video värld som finns.

Även om jag höll mig till den kreativa avdelningen, klev jag även utanför min bekvämlighets zon och framgångsrikt förhandlade fram ett bok kontrakt med FN genom Brittiska konsulatet i Genève, och med Meteorologiska världsorganisationen.


 

Prototype Ingenjör, Biocare Systems Limited, Suffolk, Storbritannien

Med utgångspunkt från erfarenheterna under utformningen och konstruktionen av ett automatiskt påfyllbart bad, blev jag involverad i att designa och utveckla en mängd olika komponenter som var till ett övervakningssystem för hand hygien. Det brittiska handels-och industriministeriet gav sitt stöd till detta 6-månaders projekt som vi utvecklade och avslutade i labbet och sen testade på plats i en vårdmiljö, ett drop-in boende för äldre personer i Merseyside.

Systemet bestod av en bricka som satt på vårdarens bälte. Efter en bestämt intervall (normalt ca 40 minuter) släcktes en grön lampa på brickan och ersattes med ett gult ljus, efter 10 minuter ersattes det gula ljuset av rött. Det enda sättet att få tillbaka markeringen till grönt var att tvätta sina händer - med hjälp av nödvändig åtgärd av tvål, vatten och pappershanddukar samtidigt som närvarande vid handfatet under en viss tid krävdes.

De praktiska hinder som var tvungna att övervinnas för att nå detta mål var enorma, en tvålpump, en kran och en pappershandduks ”pump” som skulle kunna övervaka vad som hände respektive, då var det tvunget att allt fungerade och kommunicerade med en central styrenhet som skulle besluta om huruvida det var lämpligt att återställa ljuset på brickan. All kommunikation, inklusive brick återställningen var trådlöst och skulle verka i en elektroniskt känslig miljö.


 

Grundare, HighSeaKayaks.com, Sverige och Storbritannien

När jag bodde i Sverige blev jag god vän med en norsk man som heter Steinar Gustavsen. Steinar har byggt kajaker i många år och han byggde sin senaste kajak när jag träffade honom. Han avslutade bygget av kajaken och vi sjösatte den, jag fick då tillfälle att för första gången prova på kajak paddling och från den stunden var jag fast! Det dröjde inte länge innan jag började bygga min egen kajak, under Steinars visa ledning.

Jag hade redan ganska mycket erfarenhet av träarbete, men att förvandla en hög med pinnar till en kajak var ett totalt mysterium för mig, även om det sen visade sig vara förvånansvärt enkelt. Steinar och jag skrev sedan en illustrerad guide till trä remse ”strip” byggda kajaker med syfte att förenkla vad som kan framstå som en oerhört svår uppgift. Vi utvecklade också en serie ritningsmallar, som är ett unikt och mycket enkelt sätt att bygga en kajak från, betydligt enklare än något annat som finns på marknaden.

Kajakpaddling är vår första passion, vi satte ihop och marknadsför vår guide och ritningar via Internet och vår hemsida där vi når en liten och väl sammansvetsad marknad av blivande och erfarna paddlare.               

 
  

 

design, content & layout © John Parry