Kajaker

 
 
 

 
 

Under tiden jag bodde i Sverige blev jag intresserad av de trä kajaker som min norska vän Steinar byggde i sin källare. Det var dock inte förrän vi sjösatte hans hantverk som jag upptäckte, mycket  överraskad att kajakpaddling var en väldigt trevlig upplevelse och jag beslöt mig då för att bygga en till mig själv. Steinar som har byggt många kajaker tidigare, visade mig hur jag skulle göra och min alldeles egna ”rems” (strip) byggda kajak började sakta ta form.
   

 
 


Steinar är en expert kajak bygge och har ett oändligt utbud en enkel men genial teknik för att hjälpa till i den svåra konsten att förvandla en hög med pinnar till ett stabilt och vackert hantverk. Det dröjde inte länge innan vi beslöt oss för att inleda ett samarbeta för att producera en guide till hur man bygger kajaker, under företags namnet ”High Sea Kayaks”. Guiden innehåller Steinars mångåriga expertis av kajak bygge och min design med text och illustrationer tar läsaren genom varje steg av byggprocessen.
  

 
 
 
 


Boken täcker upp alla aspekter av ”rems” (strip) bygge, från att bygga jiggen och till mallar. Information om verktyg och material, tillskärning av remsorna, konstruktions scheman, hur man arbetar med epoxin och ovärderlig information om hur man bygger luckor, skott, justerbara fotstöd och området som omger sittbrunnen. Som sådan fyller guiden en stor lucka på marknaden. Vi utvecklade också ett genialiskt sätt att utarbeta ritningar - i form av ett antal mallar som kan ritas direkt på plywood och sedan sätts upp på en enkel jigg som då bildar grunden för kajak bygget.


För mer information, se www.highseakayaks.com

 

 

Steinar och jag sjösätter en ny kajak:
 


  

 
För närvarande publicerar vi kajak guiden själva. Den är i A4-format, har över 30 illustrationer och fotografier.
 

design, content & layout © John Parry